Waar moet ik rekening mee houden?

Waar moet ik als consument rekening mee houden?

Sinds 1 augustus 2014 gebruiken we alleen nog maar IBAN. Of u nu contant betaalt, pint met uw betaalpas of geld overschrijft, iedereen in Europa betaalt euro’s op dezelfde manier. We gebruiken IBAN als rekeningnummer, voor zowel binnenlandse als grensoverschrijdende betalingen.

Wat merkte u hier als consument al van:

  • U gebruikt voor betalingen het langer rekeningnummer, IBAN. Dit rekeningnummer bestaat uit uw huidige rekeningnummer, aangevuld met een aantal cijfers en letters.
  • IBAN is niet nieuw. Mensen die wel eens geld naar het buitenland overschrijven, gebruiken dit rekeningnummer al langer. Maar ook als u nog nooit geld naar het buitenland heeft overgemaakt, heeft u al een IBAN. U vindt uw IBAN onder andere op uw rekeningafschriften en in uw mobiel/internetbankieromgeving
  • Uw bankafschriften zien er iets anders uit. Het is raadzaam om uw adresboek zo compleet mogelijk te maken met alle rekeningnummers waar u regelmatig geld naar overboekt. Als u een nieuwe betaling doet, kies er dan voor om de naam en IBAN meteen in het adresboek op te slaan.
  • Op termijn krijgt iedereen een nieuwe betaalpas. Uw bank informeert u hierover. Staat uw IBAN nog niet op uw huidige bankpas? Neem dan contact op met uw eigen bank.
  • Bedrijven, organisaties en overheden werken met IBAN voor hun betalingen. Als het nodig is, vragen zij u zelf om uw IBAN.