Waar moet ik rekening mee houden?

Heel Nederland over op IBAN (International Bank Account Number). Uiterlijk 1 augustus 2014 gebruiken we alleen nog maar IBAN. Iedereen in Europa betaalt dan euro’s op dezelfde manier. Of u nu contant betaalt, wilt pinnen met uw betaalpas of euro’s moet overschrijven.

De voorbereidingen voor de overgang op IBAN zijn gedaan door de banken, overheden en bedrijven. Maar ook als consument heeft u hiermee te maken. Hierbij een rijtje waar u rekening mee moet houden.

  • U gebruikt voor betalingen het langer rekeningnummer, IBAN. Dit rekeningnummer bestaat uit uw huidige rekeningnummer, aangevuld met een aantal cijfers en letters.
  • IBAN is niet nieuw. Mensen die wel eens geld naar het buitenland overschrijven gebruiken dit rekeningnummer al langer. Maar ook als u nog nooit geld naar het buitenland heeft overgemaakt heeft u al een IBAN.  U vindt uw IBAN onder andere op uw rekeningafschriften en in uw internetbankieromgeving.
  • Bedrijven, organisaties en overheden werken met IBAN voor hun betalingen. De rekeninggegevens van hun huidige klanten zetten zij automatisch om naar IBAN. Daar hoeft u niets voor te doen. Als het nodig is vragen zij u zelf om uw IBAN.
  • Op overschrijvingskaarten en machtigingen komt meer ruimte voor het langere IBAN-nummer.
  • Ook uw bankafschriften kunnen er iets anders uit gaan zien, evenals de sites van banken voor het interbankieren. Als u online bankiert zal de bank uw adresboeken automatisch omzetten naar IBAN. Het is dus raadzaam om uw adresboek zo compleet mogelijk te hebben met alle rekeningnummers waar u regelmatig geld naar overboekt. Als u een nieuwe betaling doet, kies er dan voor om de naam en IBAN meteen in het adresboek op te slaan. Op termijn krijgt iedereen een nieuwe betaalpas. Uw bank zal u informeren als het zover is.
  • Uiterlijk 1 augustus 2014 gebruiken we alleen nog maar IBAN als rekeningnummer, voor zowel binnenlandse als grensoverschrijdende betalingen.